Årsprogram 2018

Er du interesseret i historie? Så bliv medlem hos os!
– Som medlem modtager man årbogen ‘Fra Ribe Amt’ samt indbydelser til foreningens aktiviteter.


Onsdag d. 21. februar kl. 18.30

Besøg på TV SYD – Landsdelens egen TV-kanal

TV SYD, Media Park 1, 6000 Kolding, tæt ved motorvejsafkørsel 65 Kolding syd.

Oplev TV SYD bag kulissen og få et indtryk af, hvordan regionale nyheder og tv-udsendelser bliver til, besøg et hus der summer af aktivitet, og kom med helt ind i maskinrummet i vores store regionale public servicevirksomhed. I løbet af aftenen møder vi nogle af TV SYD’S medarbejdere i gang med aftenens nyheder, og da TV SYD gerne vil have ideer til kommende programmer samt ris og ros generelt, er der lagt op til en god og livlig debat.

Helt ekstraordinært er besøget for medlemmer af Historisk Samfund for Ribe Amt gratis, men kræver tilmelding senest søndag d. 21. januar til: histsamfund@gmail.com eller på telefon: 21 26 52 19. Der er begrænset antal pladser til rådighed.


Onsdag d. 21. marts Kl. 19.30

Generalforsamling

MAGION, Tinghusgade 15, 7200, 7200 Grindsted.

Dagsorden i flg. vedtægterne. På valg er: Mariann Ploug, Merete Corvinius, Else Marie Frisenvad og Hans Sørensen (modtager ikke genvalg). Suppleanterne Lars Grundvad og Karen Riisager modtager genvalg.

Efter generalforsamlingen vil Judith Andersen Sørensen og Carsten Sander Christensen fra Grindsted og Omegns Slægts- og Lokalhistoriske Forening fortælle om arbejdet i en studiegruppe om hedens opdyrkning på egnen.

Forhåndstilmelding a.h.t. kaffebord senest 16. marts til 75 44 11 77 eller histsamfund@gmail.com)


Lørdag d. 18. aug. til torsdag d. 23. aug. 2018

Rejse: Gotland – Øland – Visby. Middelalder og storslået natur.

Pris: kr. 7.945,- Ved tilmelding og betaling til Historisk Samfund for Ribe Amt er prisen KUN kr. 7.695,-.
Rejseleder: Kathrine Bjerregaard.

Historisk Samfund for Ribe Amt arrangerer sammen med Cultours en fantastisk rejse til Gotland via Kalmar og Øland. Fra dansk middelalder til svensk nutid. Kalmarunionen. Øland og vilde orkideer. Visbys toppede brosten og spændende ruiner.

Tilmelding: For medlemmer af Historisk Samfund for Ribe Amt skal tilmelding ske til tlf. 21 26 52 19, eller mail til: histsamfund@gmail.com. Ved tilmeldingen bedes medlemsnummer, antal personer samt navn og adresse på deltagerne oplyses, fødselsdag og -år, bedes oplyst ved tilmelding.

Bindende tilmelding senest 18. maj 2018 ved indbetaling af et depositum på kr. 2.000,- pr. person til Historisk Samfunds konto i Danske Bank: 1551 – 6043194. Restbeløbet skal være os i hænde senest 30. juni 2018.

Læs mere om rejsen på www.Cultours.dk.


Tirsdag, d. 6. september, kl. 16.00

Præsentation af Årbog 2018

Schrøders Stue, Askov Højskole, Maltvej 1, Askov.

Historisk Samfunds årbog ”Fra Ribe Amt 2018” har to artikler med tilknytning til Askov, så derfor har bestyrelsen i år valgt at holde årbogspræsentationen på den navnkundige Askov Højskole.


Søndag d.16. september kl. 13.00

Fortidsmindetur gennem Vejen kommune

Start ved ”Store Jyndovn” (Grindstedvej 44B, 6682
Hovborg). OBS! Dette er en kør-selv-tur.

Turleder: Museumsinspektør Steen Frydenlund Jensen, Sydvestjyske Museer.

På turen, der starter lidt syd for Hovborg og slutter ved Kongeåen, vil der både blive fortalt om de enkelte fortidsminder, som vi ser, og deres historie og den viden vi har om dem, men også om selve fortidsmindefredningens historie i Danmark. Vi kommer ud til et bredt udvalg af fredede fortidsminder, heriblandt en langdysse fra tidlig bondestenalder, en videnskabeligt udgravet bronzealderhøj, en sagnsten, samt et af de mere moderne fredede fortidsminder: En engvandingskanal fra 1800-tallet.
Historisk Samfund medbringer kaffe og småkager til en kaffepause undervejs.

Tilmelding på histsamfund@gmail.com eller tlf. 21 26 52 19 senest d. 11. september.


Onsdag d. 17. oktober kl. 18.00 – 20.00

Besøg på LEGO House

I LEGO House, Ole Kirks Plads 1, 7190 Billund.

LEGO® House er et nyt oplevelseshus med 25 millioner LEGO-klodser, som tilbyder LEGO-fans i alle aldre den ultimative LEGO-oplevelse.

Medlemmer af Historisk Samfund for Ribe Amt kan få et kig ind i noget af vores nyeste historie, når vi besøger Billunds imponerende flotte kreative oplevelseshus, LEGO House.

Vi får en introduktion og fortælling om LEGO, om historien, om huset, om intentionerne og det rent praktiske, og der er mulighed for at stille spørgsmål. Derefter kan man selv vælge, hvordan besøget skal forløbe. Vi har fået et helt særligt tilbud for medlemmer af Historisk Samfund for Ribe Amt: Det adgangsgivende armbånd koster kun kr. 79,- pr. person mod normalt kr. 199,-.

Alle husets faciliteter og butikker er åbne.

Tilmelding senest mandag d. 17. september på histsamfund@gmail.com eller tlf. 21 26 52 19. Betaling sker ved ankomst til Lego House.


Onsdag d. 7. november kl. 19.00

Jacob A. Riis – Danmarks mest betydningsfulde udvandrer

På Museet Ribes Vikinger, Odins Plads 1, 6760 Ribe.

Ripenseren Jacob A. Riis (1849-1914) udvandrede som tyveårig og blev som journalist, forfatter og samfundsreformator en af USA’s betydeligste personer i årtierne op til 1. Verdenskrig. Han blev en pioner inden for fotodokumentarisme, hvor han med billeder og hårdtslående artikler og foredrag om New Yorks slum var med til at ændre lovgivningen. Hans bog fra 1890, regnes fortsat som en af de væsentligste samfundsforandrende bøger i USA. I foredraget vil Riis-eksperten, museumsdirektør Flemming Just, fortælle indgående om, hvad der drev Jacob A. Riis, og hvorfor netop han fik en så stor betydning. I 2019 åbner Sydvestjyske Museer et Jacob A. Riis-museum i hans barndomshjem i Ribe.